(door Steffie De Man)
Ik moet toegeven dat ikzelf nooit een vis in het water ben geweest. Mijn angst voor het water heb ik hier in Mexico overwonnen. Als gids moest ik het water in zoniet geen job, geen geld. Ik herinner me nog die eerste keer dat ik een zeeschildpad onder het water bewonderde of mijn eerste keer zwemmen met de walvishaai. Waw, wat een onbeschrijfelijk mooie ervaringen!
Ben jij van plan om op je volgende vakantie te gaan snorkelen? Lees dan verder en leer de kunst van het snorkelen in drie stappen!
Wat is snorkelen?
Snorkelen is een activiteit die het mogelijk maakt te ademen onder water met behulp van een snorkel/buisje waardoor je de onderwaterwereld kunt aanschouwen.
De volgende drie stappen zijn essentieel voor een leuke snorkelervaring:
Stap 1: Mentale voorbereiding
Deze cruciale stap wordt vaak overgeslagen..
Vooraleer je het water inspringt moet je je goed voorbereiden. Wees kalm, als je al op voorhand nerveus of paniekerig bent, gaat het niet lukken. Breath in, breath out. “Alleen kalmte kan u redden” zou mijn lerares Kunst gezegd hebben. Als je echt nieuwsgierig bent naar wat er allemaal te zien is daar onder het wateroppervlak, dan zal het je zeker lukken.
Stap 2: Praktische voorbereiding
Vinnen
Pas je vinnen, zwemvliezen of ‘flippers’ aan voor je gaat snorkelen. Je schoenmaat is niet altijd dezelfde maat als die van je vinnen maar je schoenmaat is een goede indicator. Zijn de vinnen te strak dan is de kans groot dat je krampen krijgt in je voeten. Zijn ze te los, dan kan je ze verliezen in het water. Ze moeten comfortabel zitten. Loop niet met je flippers aan als je op een boot bent: Je kan lelijk vallen, ze kunnen kapot gaan en je zal eruit zien als een pinguïn. Indien je vanaf het strand het water ingaat, trek ze dan aan bij de branding en loop dan achterwaarts of ‘moonwalkend’ het water in. Een andere mogelijkheid is ze al zittend aantrekken in het ondiepe water.
Masker en snorkel
Zet het masker op je gezicht en adem in zodanig dat het masker blijft plakken op je gezicht. Daarna trek je de band van het masker naar achter. Deze moet op de hoogte van je ogen komen, dus net boven de oren. Als de band te hoog of te laag komt (bvb. op of onder de oren) dan kan er water in het masker binnensijpelen. Zorg er ook voor dat het masker over je neus komt. Als je lange haren hebt maak dan een dotje of een paardenstaart en laat de band gewoon op je dotje of staart rusten. Grote spelden of haarclips zijn niet aan te raden.
Span de band niet te hard aan want dan krijg je hoofdpijn en kan er ook water in het masker komen.
Om het aandampen van je masker te vermijden, kan je je masker inwrijven met een speciaal product dat dit tegengaat of nog beter met je eigen speeksel! (Vergeet het masker daarna niet af te spoelen!) Niets zo ergerlijk als een masker dat de hele tijd beslaat! Heb je net een nieuw masker gekocht: wrijf dan wat tandpasta op de binnenglazen en laat het een nachtje inwerken. De volgende dag alles uitspoelen en je masker is klaar voor gebruik. Je snorkel kan je links of rechts dragen: ben je linkshandig zoals ik, hang hem dan links aan de band van het masker, ben je rechtshandig , hang hem dan aan de rechterzijde. Lukt het je echt niet om door die pijp te ademen? Laat hem dan gewoon hangen en hou je adem in wanneer je in het water kijkt. Hou er wel rekening mee dat het veel vermoeiender is om zonder snorkel te zwemmen.
Zwemvest
Hier in de Riviera Maya en Cancun is het dragen van een zwemvest in alle beschermde natuurgebieden zoals Isla Contoy, Sian Ka’an en in het beschermd gebied van de walvishaai verplicht. Sommige zwemvesten zijn opblaasbaar, anderen zijn gevuld met een soort schuim waardoor je blijft drijven.
Zorg ervoor dat je de juiste maat krijgt. Pas hem dus aan vooraleer je het water inspringt. Je kan hem wat strakker maken zodat hij niet naar omhoog kruipt eens je in ’t water bent. Let wel, niet te strak of je krijgt buikkrampen!
Stap 3: We gaan het water in
Trek je masker aan vooraleer je het water ingaat dan krijg geen je zout in je ogen! Ga op de rand van de boot zitten, hou één hand op je masker wanneer je ’ t water ingaat zodat het niet van je hoofd schiet en duw je zachtjes af van de boot. Doe het water uit je snorkel en steek het in je mond, achter je lippen en voor je tanden en bijt lichtjes op de plastic deeltjes die uitsteken op het mondstuk. Daarna rustig in -en uitademen. Komt er toch water in je snorkel, blaas dan heel hard in de pijp of neem de snorkel uit je mond en schud het water uit de pijp.
Indien er water in je masker komt, hou je hoofd dan boven het wateroppervlak, hef het onderste deel van het masker op en laat het water uit het masker lopen. Je kan ook hard door je neus uitblazen dan zal het masker automatisch het water uit je masker doen lopen. Dit is een goede techniek want dan kan je gewoon verder snorkelen zonder te moeten stoppen en je masker op te tillen om het water eruit te doen lopen.
Heel belangrijk: Kijk overal in het water niet enkel naar de bodem! De meeste snorkelaars kijken enkel naar de bodem en zien niet wat er rond hen gebeurt. Misschien komt er wel plots een rog voorbij gezwommen en dat zou wel jammer zijn indien jij hem zou missen!
Ga horizontaal liggen in het water en beweeg je vinnen op en neer. Deze op -en neerwaartse beweging gebeurt net onder het wateroppervlak. (Karate bewegingen zijn uit den boze en maak alsjeblieft geen fietsbewegingen met je benen!) Zwem zo verder in een constant ritme en volg de gids. Deze kent het koraalrif en weet precies waar er wel en niet gezwommen mag worden.
Blijf gedurende de hele activiteit in een horizontale positie. Alles wat je in het water ziet wat op stenen of planten lijkt, zijn koralen, dit zijn microscopisch kleine diertjes die heel fragiel zijn. Aanraking met het koraal kan pijn of brandwonden veroorzaken maar erger, het koraal kan door onze nalatenheid sterven. Het woord ‘horizontaal’ wordt dan ook vaak herhaald door de gids.
Je armen heb je niet nodig. Je kan je zwemvest vasthouden indien ze toch een beetje naar omhoog zou kruipen of laat ze rusten op je buik of op je rug. Foto’ s en video’s maken is ook een optie maar vergeet niet te genieten van het zicht!
Hieronder volgen nog enkele extra tips:
- Oefening baart kunst! Indien je je eigen snorkelmateriaal hebt, probeer het dan uit in alle rust in het zwembad van je hotel. Het gebruik van een nieuw masker is net zoals het inlopen van een nieuw paar schoenen. Als je van plan bent met de walvishaai te zwemmen, oefen dan zeker op voorhand want tijdens deze excursie is er geen tijd om het snorkelen te oefenen.
- Wanneer je een snorkelexcursie boekt, vraag dan na vanaf welke leeftijd kinderen het water in mogen. Bij de uitstap Contoy en Isla Mujeres mogen kinderen enkel vanaf 12 jaar snorkelen in het officiële koraalrif van het nationaal park Contoy.
- Zet je partner of kinderen niet onder druk om het water in te gaan. Tijdens de wintermaanden kan het water hier fris zijn en kinderen zijn hier extra gevoelig voor. De kans is dus groot dat ze niet de hele activiteit zullen vervolledigen. Het hoogste scheidingspercentage kan je bij de uitstap naar de walvishaai verwachten! Als je partner of kind dus niet wil snorkelen, laat ze dan vrij in hun beslissing.
- Heb je een full mask dan kan je gewoon door je mond verder blijven verder ademen. Vele toeristen gebruiken deze maskers en ze zijn geweldig voor beginners en voor personen die de snorkel liever weglaten. Het enige nadeel echter is dat de elastieken vaak niet lang meegaan en daardoor gaat het masker soms helemaal scheef hangen.
- Je kan altijd extra hulp vragen aan je gids.
Als jij deze 3 stappen volgt , zal je zonder problemen de kunst van het snorkelen meesteren!
Ken jij iemand die wil leren snorkelen, stuur hem dan deze blog door. Ik wens je alvast veel snorkelplezier toe!