5 top activiteiten op het Yucatan schiereiland.

Floating river

(door Steffie De Man)

Het Mexicaanse schiereiland Yucatan is een populaire reisbestemming die bekend staat om zijn natuur, Maya cultuur en vriendelijke bevolking. 

Dit zuidelijke deel van Mexico biedt verschillende mogelijkheden om te reizen, en of je nu graag alleen reist of liever deelneemt aan georganiseerde tours, er is voor elk wat wils.

Hieronder volgen 5 top activiteiten die je kan doen op het schiereiland Yucatan:

1) Zwemmen met zeeschildpadden in Akumal

Hou je van zwemmen en snorkelen? Dan is een uitstapje naar Akumal zeker een aanrader. Dit charmante stadje ligt 30 kilometer ten zuiden van Playa del carmen en is makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer of taxi.

Start je uitstap vroeg genoeg zodat je de grote menigte toeristen vermijdt. Eenmaal aangekomen bij de ingang van de baai, moet je een lokale gids inhuren, die je de weg zal wijzen in het water. Je kunt ook kiezen voor een begeleide excursie in het Nederlands met gedetailleerde informatie over de zeeschildpadden en hun leefomgeving.

Akumal
Groene zeeschildpad

Tijdens het snorkelen in het ondiepe water van de baai, kun je de groene zeeschildpad observeren, terwijl ze rustig het zeegras eet. Het echte hoogtepunt komt wanneer de schildpad naar het wateroppervlak zwemt en even naar adem komt happen!

Of je nu kiest voor een georganiseerde excursie vanuit je hotel of er zelf op uit trekt, zorg ervoor dat je de schildpadden en hun omgeving respecteert en je zult een onvergetelijke ervaring hebben.

2) Bootsafari in Sian Ka’an 

Sian Ka’an is het derde grootste beschermde gebied in Mexico en het is UNESCO werelderfgoed. 

Om deze prachtige locatie te verkennen, wordt een georganiseerde excursie aanbevolen, waarbij bezoekers per boot op zoek gaan naar krokodillen, dolfijnen, zeeschildpadden en diverse vogelsoorten. Met een beetje geluk, kun je zelfs een zeekoe spotten. 

Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, wordt er gesnorkeld in het koraalrif. Daarna ga je ontspannen in de ondiepe wateren van de ‘piscinas naturales’. 

Na een avontuurlijke ochtend, wordt er geluncht in het kleine dorpje Punta Allen, waar je tussen juni en februari tegen extra betaling een verse kreeft kunt proeven.

Floating river
Floating river in Muyil

Voor de avonturiers die een minder toeristische route willen verkennen, is er de mogelijkheid om naar Muyil te rijden. Muyil ligt meer in het zuidelijke deel van Sian Ka’an. Daar kun je een boot nemen naar de ‘lazy river’.

Bezoekers dobberen tussen de mangroven, ver weg van de bewoonde wereld en laten zich meevoeren op de stroming van het water. Is er een betere manier om te ontspannen tijdens je vakantie?

3) Cultuur opsnuiven in een van de vele archeologische sites

Het schiereiland Yucatan bestaat uit drie staten: Campeche in het westen, Yucatan in het midden en in het oosten ligt de staat Quintana Roo. (Deze laatste staat bekend voor de badsteden Cancun, Playa del carmen en Tulum.)

In deze 3 staten zijn er meer dan 1000 archeologische sites, waarvan Chichen Itza de bekendste is. Deze site staat sinds 2007 op de lijst van de   zeven nieuwe wereldwonderen en is ook UNESCO werelderfgoed. 

Rond de 2000 toeristen per dag brengen een bezoek aan de site van Tulum. De ligging aan de zee is perfect om mooie foto’s te maken. Architectonisch gezien is Tulum niet de meest indrukwekkende site naar mijn mening, maar is wel een goede inleiding tot de Maya geschiedenis en perfect voor bezoekers die liever een korte uitstap maken.

Archaeological sites in Mexico
Van links boven: Chichen Itza, Tulum, Coba en Ek Balam

Er zijn echter nog andere sites die de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals Coba. Deze site ligt anderhalf uur rijden van Playa del carmen en is minder druk bezocht dan Chichen Itza.

Coba is omgeven door weelderige de jungle en biedt veel schaduw wat een pluspunt is voor gezinnen met kinderen. Je kunt de site te voet verkennen, met de fiets of met een Maya taxi. 

De highlight van Coba is de Nohoch Mul tempel. Deze 42m hoge tempel is de hoogste van het noordelijke deel van het schiereiland Yucatan. Als gevolg van de Covid-19 pandemie is het beklimmen van de tempel verboden. Dat geeft als voordeel dat je mooie foto’s kunt maken van de tempel zonder de drukte van andere toeristen op de achtergrond.

Een andere aanrader is Ek Balam, een kleinere site in de staat Yucatan. Deze site omvat een prachtige akropolis waarin de tombe van de heerser, Ukit’ Lan Le’k Tok werd gevonden. Het graf is een meesterwerk en uniek in zijn soort. Hier mag je nog steeds tot boven op de akropolis klimmen en genieten van het zicht over de jungle.

Voor de reiziger die meer tijd heeft en meer van het schiereiland wil verkennen, kan naar de staat Campeche rijden. Daar is een bezoek aan de prachtige site van Calakmul een must.

Calakmul
Calakmul

Calakmul heeft niet alleen veel geschiedenis verborgen, maar is ook een biosfeerreservaat. Tijdens je bezoek aan de site is de kans groot om apen, tapirs en exotische vogels te spotten. En als je echt veel geluk hebt, kan er zelfs een jaguar je pad kruisen!

4) Een duikje nemen in de Maya onderwereld

Voor de Maya’s zijn cenotes, de ingang naar de onderwereld, waar de ziel een reis moet doorstaan door de 9 niveaus van de onderwereld om dan tot het universum te kunnen stijgen. In sommige cenotes werden er mensenoffers gehouden, denk maar aan de heilige cenote in Chichen Itza.

Eenvoudig uitgelegd is een cenote een soort zinkgat gemaakt van kalksteen waarin zoet water, komende van de regen, te vinden is.

Deze natuurlijke ondergrondse rivieren moet je zeker op je to-dolijstje schrijven wanneer je hier op vakantie komt.

Cenotes liggen eigenlijk overal onder het schiereiland, ze zijn allemaal met elkaar verbonden en eindigen in de zee. Sommige zijn open omdat door het gewicht van de jungle het dak is ingestort, andere zijn dicht en moet je betreden via een trap die naar beneden gaat tot bij een platform.

Cenote Zaci

Het water is aangenaam fris en perfect om te zwemmen, te snorkelen of gewoon te ontspannen. 

Indien je ook graag zou duiken in een cenote moet er aan bepaalde voorwaarden voldaan worden, o.a. een geldig duikbrevet hebben en minstens 15 à 20 duiken hebben.

Op de weg tussen Playa del carmen en Tulum, kun je langs de weg cenotes makkelijk vinden aan de hand van de grote uithangborden. Cenote Azul, cenote Cristallino, Dos Ojos en Gran cenote zijn populair. Net ten zuiden van de Cancun kun je ook de route van de cenotes volgen en een hele dag cenote na cenote verkennen.

In ieder geval, er zijn meer dan 5000 cenotes op het schiereiland dus er is keuze genoeg!

5) Bezoek het nationaal park Isla Contoy (Mijn favoriet!)

De laatste jaren hebben de stranden van het schiereiland te kampen met een overvloed aan sargassum. Een duidelijk gevolg van de opwarming van de aarde. Het mooie Caraïbische water moet soms plaats maken voor bruin algenwater. Ondanks dit probleem zijn er nog steeds prachtige stranden te vinden, zoals op het eiland Contoy.

Isla Contoy is sinds 1998 een nationaal park en staat bekend voor de vele fregatvogels die er in de winter komen voor het liefdesseizoen.

Bezoekers kunnen kiezen om een ​​gecertificeerde gids te volgen voor een wandeling waarbij je informatie krijgt over de fregatvogels en andere dieren die op het eiland leven. Uiteraard is er ook tijd om te genieten van het witte zandstrand en het helderblauwe water.

Contoy island

Wat de bezoekers zeker bij blijft, is de overheerlijke BBQ lunch die klaargemaakt wordt door de kapitein en zijn crew!

Dit eiland is alleen maar bereikbaar via een georganiseerde tour, waarbij je ook het meer toeristische Isla Mujeres (Vrouweneiland) gaat bezoeken. Als je liever alleen Isla Contoy bezoekt, is dat enkel mogelijk door een privétour te boeken. 

Hou rekening met het feit dat in dit nationaal park maar 200 bezoekers per dag toegelaten worden. Vroeg boeken is dus de boodschap!

Het was geen makkelijke taak om deze 5 top activiteiten te kiezen. Van het verkennen van oude Maya ruïnes tot zwemmen in cenotes, is Yucatan een waar paradijs voor reizigers. 

Het Mexicaanse schiereiland heeft echter zoveel meer activiteiten te bieden dat één vakantie gewoonweg niet genoeg is.

Iedereen komt hier minstens twee keer op reis, neem dat maar van mij aan!

Wanneer kom jij hierheen op reis? Laat het me weten in de comments.