Vakantie naar Mexico en de Coronacrisis

Vakantie naar Mexico en de Coronacrisis

(door Rolien Boelens)

Naar aanleiding van vragen van meerdere (toekomstige) gasten en mensen die van plan zijn om op vakantie naar Mexico te gaan, schreven eind april onze vrienden en collega’s Rolien en Antonio van Underwater Mexico een blog over de situatie in Mexico en in het bijzonder in Playa del carmen met betrekking tot COVID-19 oftewel het Coronavirus.

Susana Distancia

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, heeft lang geroepen dat COVID-19 een hoax is, dat vluchten uit de hele wereld welkom bleven, en dat de mensen nog best normaal door konden gaan met hun leven, vooral met elkaar moesten blijven knuffelen (en dat doet men hier heeeel graag), en bvb. naar restaurants, evenementen en markten konden gaan. Cijfers waren er niet of werden weggemoffeld, ineens steeg het aantal sterfgevallen door “longontsteking” enorm, maar het Coronavirus was het niet, aldus de regering. Zelf draagt de president overigens een amulet “ter bescherming” . Cijfers waren er niet of werden weggemoffeld, ineens steeg het aantal sterfgevallen door “longontsteking” enorm, maar het Coronavirus was het niet, aldus de regering. Zelf draagt de president overigens een amulet “ter bescherming” (zie foto indien jullie ons niet geloven).

Pas eind maart is het denkbeeld omgeslagen en neemt de regering de pandemie serieus. Met een stripfiguur, Susana Distancia, (als je de naam opsplitst in Su Sana Distancia betekent het letterlijk vertaald “Uw gezonde afstand” ), probeert men er nu alles aan te doen om de mensen ervan te overtuigen dat ze toch echt afstand moeten houden, hun handen moeten wassen en zoveel mogelijk thuis moeten blijven. We krijgen dagelijkse updates met cijfers en tegen eind april lag de hele economie bijna stil. Sinds een week zijn er wat versoepelingen gekomen in enkele staten in het centrum van het land. maar hier op het schiereiland Yucatan is het nog afwachten tot 8 juni.

Leeg en stil

Zoals in elk land van de wereld, is voor de overgrote meerderheid van de bevolking van Mexico hun leven bijzonder snel veranderd. En dan met name hier in Playa del Carmen en andere toeristische plaatsen waar vrijwel de gehele bevolking van het toerisme leeft. Er zijn geen toeristen, bijna alle winkels en bedrijven zijn gesloten, alle nationale parken, ruïnes, cenotes en overige toeristische attracties zijn dicht en vrijwel alle hotels ook. De stranden zijn verboden toegang. Mondkapjes zijn verplicht en je mag alleen met een goede reden de straat op (supermarkt, doktersbezoek, etc). Het drukke, levendige Playa (en ook Cancún, Tulum, Mérida, etc) is uitgestorven, heel bizar.

5th Avenue, de drukste straat in Playa del carmen, is leeg.

Hoe gaat het met de lokale bevolking?

Waar wij ons zorgen over maken is hoe het nu al en straks nog meer met de lokale bevolking gaat. Met een minimum salaris van 5 euro per dag, en een volk dat voornamelijk op krediet leeft, heeft bijna niemand hier spaargeld achter de hand. Een ongekend hoog aantal mensen zit nu zonder werk, velen zijn zonder pardon op straat gezet en werkloosheidsuitkeringen bestaan hier niet.

In bepaalde wijken worden momenteel voedselpakketten uitgedeeld: deels door de regering maar vooral door groepen bezorgde burgers of een enkel hotel met een geweten, maar daar staan enorme rijen voor, en er is vaak niet genoeg. En als mensen ziek worden: de gezondheidszorg is super slecht of ontzettend duur en zeker niet ingesteld op dit virus, de meeste mensen hebben trouwens ook geen ziektekostenverzekering. Zo’n crisis als deze hebben slechts weinig generaties meegemaakt. De ‘Mexicaanse Griep’, die overigens in veel delen van Mexico nooit geconstateerd is en niet eens Mexicaans was, was er niets bij.

Spontane voedselbanken

De Coronacrisis brengt ook veel goede aspecten van de gemiddelde Mexicaan naar boven; als geen ander volk zijn de mensen hier gewend om te delen, om de minder bevoordeelde medemens te helpen waar nodig. Vrijwel direct na de eerste grote ontslaggolf – waar vooral de mensen in het toerisme mee te maken hebben gekregen – ontstonden er spontaan voedselbanken. Ook is het niet ongewoon om buiten bij een supermarkt (of gewoon ergens op straat) een grote tafel te zien waar je voedsel kunt achterlaten als je daar tot in staat bent, en gratis op kunt halen als je het nodig hebt. Zelf helpen we waar we kunnen, onze chauffeurs en hun families met eten of benodigdheden bezorgen of we huren ze in voor klusjes.

De ruil-economie in Mexico is altijd al aanwezig geweest, maar vloeit nu meer dan ooit: nog niet eerder zag je zoveel mensen bezig met ruilen; een zak met avocados voor schoonmaakmiddelen of een kilo kip voor een paar mondkapjes. Dat Susana Distancia bij deze acties niet altijd aanwezig is, wordt voor het gemak maar even vergeten.

Vriendschap en humor

Een vloeiende ruileconomie en weggeef-acties is wat de meeste Mexicanen de roem geeft van één van de vriendelijkste bevolkingsgroepen ter wereld. Mexico is een land waar je erg makkelijk vrienden maakt. Vrienden die tijdens deze crisis vaker dan ooit een berichtje sturen hoe het is, al dan niet vergezeld van een inventieve “meme”, want ook blijven ze hier altijd en overal de humor van inzien.

Dit alles toont aan hoeveel veerkracht en solidariteit er in dit land is, van een volk dat vooral heeft geleerd en altijd is gedwongen om voor zichzelf en elkaar te zorgen.

Hoe zit het met curve in Mexico en en wat met mijn vakantie naar Cancun en de Riviera Maya?

Voor de meeste van jullie die in de zomer zouden reizen zijn de vluchten voor zover wij weten nog niet gecanceld, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat dat wel gaat gebeuren.

Op federaal vlak is de ondersecretaris van volksgezondheid Hugo Lopéz-Gatell, een beetje de Marc Van Ranst van Mexico een plan gestart naar de ‘nuevo normalidad’ of het nieuwe normaal: het stoplicht plan. Dit plan werkt per regio en in vier fasen:

Rood: Enkel essentiële activiteiten blijven actief, scholen en publieke plaatsen en instellingen blijven gesloten.

Oranje: Een klein aantal niet – essentiële activiteiten kunnen heropenen. Publieke plaatsen zijn in beperkte mate toegangbaar .

Geel: Alle niet-essentiële activiteiten zijn toegelaten. Openbare activiteiten in open en gesloten plaatsen zijn weer mogelijk.

Groen: Heropening van scholen en andere niet-essentiële activiteiten.

Bij elk van deze fases moeten de voorschriften van hygiëne (mondmasker dragen, handen regelmatig wassen, … ) uiteraard gevolgd worden. Momenteel bevindt het schiereiland Yucatan zich helaas nog niet in de groene fase. Maar Carlos Joaquin, de gouverneur van Quintana Roo is positief. Hij meldde op 28 mei via zijn Facebookpagina om vanaf 1 juni te beginnen met de heropening van enkele hotels met de bedoeling zich voor te bereiden om vanaf 8 juni een gelimiteerd aantal toeristen te ontvangen.

We krijgen veel vragen over het walvishaaienseizoen. Het enige wat we weten is dat onze providers al het papierwerk hebben ingediend om hun jaarlijkse vergunning te verkrijgen om toeristen mee te nemen op excursie naar het walvishaaigebied. Of ze die dan ook werkelijk zullen bekomen, is nog niet zeker. Het walvishaaienseizoen duurt officieel tot 17 september. Wij blijven alleszins hoopvol dat het seizoen deels kan doorgaan!

De natuur herstelt zich

Een lichtpuntje van deze hele crisis is de natuur, we zijn blij te zien dat overal op de wereld de natuur zich een beetje lijkt te herstellen, en dat is hier ook het geval. Er worden weer jaguars en andere katachtigen gespot, er zijn herten, apen en wilde zwijnen gezien, er zwemmen weer haaien en dolfijnen o.a. voor de kust van Cancún, schildpadden komen weer aan het strand om in alle rust hun eieren te leggen, en we hopen dat de koraalriffen ook weer zullen aansterken, opbloeien en groeien ( al gaat dat laatste normaal gesproken niet zo snel ) . Hopelijk zorgt deze crisis ook voor bezinning en wordt iedereen zich wat bewuster van de impact die we met zijn allen hebben. Dit is iets waar wij al sinds het begin mee bezig zijn: bij Tuul Luna Ecotours en Underwater Mexico gaan we voor zero waste en proberen we ons steentje bij te dragen aan het creëren van bewustzijn en een betere zorg voor de natuur. We hopen dat mensen meer dan ooit zullen kiezen voor lokaal, kleinschalig en ecologisch.

Wanneer de toeristen terugkomen.

Save tourism !

Namens onszelf, onze partners en ik denk dat we kunnen spreken namens alle Mexicanen, willen we jullie vragen om de vakantie naar Mexico NIET te annuleren, maar indien nodig eventueel uit te stellen. Het land, en wij, hebben jullie na deze crisis hard nodig om weer overeind te komen. Red het toerisme! Jullie zullen met open armen worden ontvangen door ons en één van de hartelijkste volkeren ter wereld (zie deze meme: “wanneer de toeristen terugkomen”)

Tot slot: Degenen die ons hadden geschreven: dank voor jullie zorgen om ons, wij redden het voorlopig wel en proberen ons nuttig te maken en te helpen waar we kunnen. We hopen dat jullie en jullie familie en vrienden in goede gezondheid verkeren en dat de coronacrisis jullie niet al te hard raakt. Hopelijk is deze crisis snel voorbij en kunnen we er allemaal snel weer (bewust) op uit en extra genieten van wat de natuur ons te bieden heeft.

Vragen of opmerkingen via de comments hieronder of via e-mail mag uiteraard ook altijd.

Stay safe allemaal en pas goed op jezelf en elkaar ❤️

Deze blog is mede tot stand gekomen met input van Astrid van Dam