10 voordelen van een privétour

blog 10 advantages of a private tour

(door Steffie De Man)

Zoals in zovele plaatsen in de wereld is het ook mogelijk om hier op het schiereiland Yucatan te kiezen tussen groepsexcursies en privé-excursies.

Bij groepsexcursies moet een strak schema gevolgd worden. Er zijn meestal tussen 15 en 50 deelnemers op een grote bus, en toeristen van verschillende nationaliteiten worden samen gezet. Je zult zeker een centje besparen bij een groepsexcursie, maar na het lezen van deze blog zal je zeker een privétour overwegen.

Een privé-excursie is een excursie die georganiseerd wordt op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. De enige deelnemers zijn jij en je familie/vrienden. Je hoeft niet op andere personen te wachten en jij kiest hoelang je op een bepaalde plaats wilt blijven. Bovendien is het vervoer alleen voor jou.

Privé-excursies zijn in het algemeen duurder dan groepsexcursies, maar ze hebben zeker veel meer voordelen. Laten we een kijkje nemen naar 10 grote voordelen van het boeken van een privétour:

1) Win een groot deel aan waardevolle vakantietijd

Indien je uit Europa komt dan moet je begrijpen dat Mexico een immens groot land is. Mexico heeft een oppervlakte van bijna 2 miljoen vierkante kilometer. Om je een goed beeld te schetsen: Het Verenigd Koninkrijk past 8 keer in Mexico, Duitsland 5 keer, Nederland 48 keer, België 65 keer! De afstanden zijn groot. 

Voor bijna elke tour die je boekt, moet je minstens 40 minuten rijden vanaf Playa del Carmen. Deze 40 minuten kunnen gemakkelijk anderhalf uur zitten in de bus worden, rekening houdend met de volgende punten:

  • Er zijn meer dan 4000 hotels, hostels, B&B’s in Cancun, de Riviera Maya en Tulum samen. Je kunt je voorstellen dat niet alle mensen van je hotel dezelfde tour zullen boeken. Daarom is het vrijwel zeker dat je tijdens een groepsexcursie meerdere hotels moet voorbij rijden om iedereen op te halen.
  • De meeste hotels hebben lange opritten omdat ze hun locatie dicht bij de zee willen. Soms kan het tot 10 minuten duren om aan de lobby van een hotel te komen. Dat betekent in totaal soms 20 minuten rijden om slechts één hotel in en uit te rijden. 
  • Bovendien komt het vaak voor dat mensen te laat komen bij de ophaalafspraak, wat leidt tot nog meer wachttijd of moet ik zeggen verspilde tijd.

Wanneer je een privétour boekt, hoef je niet langs verschillende andere hotels te rijden.  

Je wint ongelooflijk veel kostbare tijd

2) Doe alles op je eigen tempo

Groepsreizen volgen een strak programma. Het schema ligt vast en er is geen ruimte voor flexibiliteit. 

Sommige tours zijn niet geschikt voor kinderen en kunnen saai zijn voor hen. Kinderen hebben hun eigen ritme en kunnen niet altijd het tempo van de volwassenen volgen. Onderschat trouwens de hitte en vochtigheid niet die in dit deel van de wereld voorkomen. Hier en daar een pauze nemen tijdens een groepsexcursie is niet zo vanzelfsprekend.

Als je last hebt van fysieke problemen of je bent niet zo goed te been, zou ik een privétour ten zeerste aanbevelen. Je zult je meer op je gemak voelen en je zult je niet gestrest voelen om de rest van de groep bij te houden.

Privérondleidingen passen zich aan uw tempo aan.

3) Ontvang persoonlijke aandacht

Vroeger begeleidde ik soms 50 mensen op een enkele tour. In die situatie kan het als gids erg uitdagend zijn om aan iedereen persoonlijke aandacht te geven.

Het hebben van een gids helemaal voor jezelf kan echt leuk zijn. Je leert elkaar kennen op een persoonlijker niveau. Daarnaast kun je al je brandende vragen stellen.

4) Vier een speciale gelegenheid

Soms is de reden van een vakantie dat we iets speciaals in ons leven wensen te vieren. Vier je een verjaardag, een jubileum? Ben je op huwelijksreis?

Geef jezelf en je dierbaren het cadeau van een privétour en laat ons weten wat je viert, zodat we iets extra speciaals voor jou kunnen organiseren.

5) Herinneringen vastleggen

In deze tijden van sociale media houden we er allemaal van foto’s te maken om ze later op onze Story of Facebookpagina te plaatsen. Als je haast hebt, krijg je misschien niet dat perfecte beeld dat je wilde. Bovendien mis je de informatie die de gids geeft over de plaats die je bezoekt.

Tijdens een privétour kan je alle tijd nemen die je nodig hebt om je herinneringen vast te leggen.

Wist je dat je alle foto’s gratis ontvangt die gemaakt worden tijdens onze huis tours* en op maat gemaakte tours?

6) Shoppen

Tijdens een groepsexcursie is het heel normaal om te stoppen in grote toeristische winkels op weg naar je bestemming. Wees niet verbaasd dat toiletpauzes vaak worden gehouden waar een toeristenwinkel in de buurt is. De souvenirs in deze winkels zijn vaak duurder dan in andere winkels. Meestal maken grote bedrijven winst, niet de lokale bevolking.

Tijdens een privétour brengen we je niet naar deze winkels. Als je echter een winkel ziet waar je een kijkje wilt nemen, stoppen we graag voor jou. Wij kunnen je advies geven over waar je je souvenirs kunt kopen en welke souvenirs echt uit Mexico komen en niet ‘Made in China’.

Lees verder, het beste moet nog komen!

7) Gebruik een van onze herbruikbare drinkflessen

Bij het boeken van een van onze huis tours* mag je een van onze herbruikbare waterflessen gebruiken. We houden niet van het van plastic flessen en proberen zo weinig mogelijk afval te produceren. Wij geloven dat elke kleine verandering kan helpen.

Een kleinere ecologische voetafdruk staat gelijk aan een gelukkige Moeder Natuur!

8) Bezoek lokale restaurantjes

De traditionele Mexicaanse keuken staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij Tuul Luna Ecotours brengen we je graag naar lokale restaurants in plaats van de grote toeristische buffetten. Het eten in een lokaal restaurant waar ook de locals eten, is het beste om de echte smaak van de Yucateekse keuken te proeven. In een van onze tours zul je zelfs genieten van een huisgemaakte maaltijd.

9) De excursie in jouw taal

In het begin van mijn carrière als gids heb ik rondleidingen in verschillende talen gegeven. Dit was noch voor mij noch voor de klanten leuk.

Er waren dagen dat ik dezelfde info drie of vier keer moest herhalen omdat ik klanten van verschillende nationaliteiten kreeg. De gasten moesten ook drie of vier keer naar dezelfde uitleg luisteren, telkens in een andere taal.

De beste gids ter wereld kan echt niet dezelfde hoeveelheid informatie of service geven met verschillende talen op tour, met als gevolg dat je minder informatie in jouw eigen taal ontvangt. 

Kies voor een privétour in jouw taal.

10) Een privétour kan betaalbaar zijn

Privérondleidingen zijn niet alleen voor de rijken en beroemdheden. Tegenwoordig kun je zelfs verschillende prijsklassen vinden voor dit soort tours. Hier is de beste tip om een privétour betaalbaar te maken:

Het prijskaartje van een privétour kan verminderen wanneer er meer deelnemers zijn. Het vervoer voor 3 personen zal duurder zijn dan voor 6 personen. En wat meer is, als je comfortabel wilt zitten, is een privétour aangeraden.

Als je maar met twee personen bent en je echt wilt genieten van de voordelen van een privétour, ga dan vrienden maken in het hotel en overtuig ze om met jou een privétour te boeken!

privétours zijn ideaal voor families

Als je een groot gezin bent (vanaf 4 personen), moet een privétour zeker een overweging zijn. Zoals ik al eerder zei, kinderen hebben hun eigen ritme en helaas hebben niet alle mensen het geduld van een ouder. (Kids zijn bij ons heel erg welkom!)

Je kunt ons altijd vragen om een op maat gemaakte tour samen te stellen. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste tour voor jouw budget.

In deze blog heb ik 10 voordelen van een privétour genoemd. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Kan jij nog een paar voordelen opnoemen?

*Huis tours:

Tulum & cenote

Coba & the spider monkeys

Ek Balam & Valladolid

Ongetwijfeld Chichen Itza