Ik ga op excursie en ik neem mee

Ik ga op excursie en ik neem mee

(door Steffie De Man)

Als je op vakantie gaat, is de kans groot dat je een excursie boekt. Als gids leer ik wekelijks honderden toeristen kennen en het gebeurt wel vaker dat er een toerist het ene of het andere vergeet mee te nemen. Het is gewoon een feit, als we op reis gaan, laten we -ik inclusief- vaak onze hersenen thuis achter. Een goede voorbereiding is nochtans een must als je het beste uit je uitstap wenst te halen!

Hieronder een aantal zaken die je zeker niet mag vergeten:

1) Gepast schoeisel

Zorg steeds voor een paar flip flops een en paar stevige comfortabele schoenen.

Ik woon al 12 jaar in Playa del Carmen, Mexico en ik draag dagelijks flip flops. Je kan je inbeelden dat het vrij onaangenaam is dichte schoenen aan te trekken in dit tropische klimaat. Hier een paar voordelen van flip flops:

  • Wanneer je op zee gaat, moet je meestal je schoenen uitdoen voor je instapt op de boot en flip flops zijn gemakkelijk aan en uit te trekken.
  • Je mooie schoenen worden niet nat als het zou beginnen regenen.
  • Bij de meeste excursies hier wordt een archeologische site gecombineerd met het zwemmen in een cenote en dan is het goed om flip flops bij de hand te hebben als je uit het water komt.
  • Je hebt ze in alle prijscategorieën dus een grote investering hoeft het niet te zijn.

Vergeet dus die slippers niet in te pakken in je koffer!

Hoewel het schiereiland Yucatan heel vlak is, zijn een paar goede stapschoenen of sportschoenen handig om door de jungle de stappen. Sommige archeologische sites zijn vrij groot en bij deze soort uitstappen moet er vaak veel gewandeld worden. Ook als je bijvoorbeeld de tempel van Cobà zou bestijgen, zal dat beter gaan met een paar stevige stapschoenen dan met flip flops. Vooral als het regent kunnen de stenen glad zijn en dan zijn teenslippers ronduit gevaarlijk.

2)  Zonnebescherming

We willen allemaal een mooi kleurtje krijgen op vakantie maar onderschat de Mexicaanse zon niet! De Mexicanen weten hoe zich te beschermen tegen de zon. Ga eens op een zondag hier op het strand wandelen: de Mexicanen gaan de zee in met al hun kleren aan! Natuurlijk is zonnecrème belangrijk maar zorg er steeds voor dat het biologisch afbreekbare is! Bij sommige excursies zoals Contoy & isla Mujeres, Walvishaai en cenote zwemmen is het gebruik zonnebrandcrème verboden. In plaats van je vol te smeren met zonnecrème kun je deze tips volgen:

  • Hoed, pet of bandana: Als je een zonneslag of zonnesteek wenst te vermijden, vergeet dan zeker je hoofd niet te beschermen!
  • Zonnebril met UV filter of met gepolariseerde glazen: Wanneer je op het strand vertoeft, kan de reflectie van de zon zeer schadelijk zijn voor de ogen. Een zonnebril met UV-filter is een goede optie voor op vakantie. Een zonnebril met gepolariseerde glazen hebben een UV-filter en ze geven meer rust aan je ogen want door de  polarisatie worden de schitteringen van o.a. water en zon duidelijk verminderd. Deze laatste zijn duurder dan zonnebrillen enkel met UV-filter maar als je gevoelige ogen hebt, is het zeker geen overbodige luxe een goede zonnebril te kopen.
  • T-shirt met lange mouwen: De perfecte bescherming voor het bovenlichaam! Ik raad een witte t-shirt aan want wit of lichte kleuren weren niet enkel de zonnestralen af maar ook de muggen! Als je daarentegen van muggen houdt, be my guest en trek dan iets zwarts aan. 😉
  • Buff: Een buff is een dichtgenaaide doek die je nek, gezicht en hoofd protectie biedt tegen de kou en de wind maar ook tegen de zon. Het behoort tot de outfit van elke zeeman.
  • Rashguard of zwemshirt: Lijkt op een t-shirt met lange mouwen maar gemaakt van polyester, nylon of spandex. Zo ’n rashguard zorgt ervoor dat je niet rood als een kreeft het water uitkomt.

Zonnebrand: Als je een excursie boekt waar zonnecrème niet verboden is, koop dan zeker eentje die echt biologisch afbreekbaar is! Het is bewezen dat zonnebrand schadelijke stoffen bevat die het koraalrif. Controleer dus goed de ingrediënten op het flesje:

3) Regenbescherming

Geloof het of niet maar soms regent het hier in de Caraïben. In Yucatan delen we het jaar in twee seizoenen: het regen -en droogseizoen. Het regenseizoen loopt tussen juni en november. Maar dat betekent niet dat het elke dag regent in de zomer. De regen kan heel lokaal zijn en duurt soms maar 10 minuutjes. Tijdens het droogseizoen is er ook kans dat het begint te druppelen. Be prepared!

  • Regenjas of poncho: Indien je je regenjas vergeten in te pakken bent, koop dan ter plaatse een poncho. Deze is handig op te vouwen en licht om mee te nemen. Als je geen waterdichte tas hebt, kan die ook onder de poncho gedragen worden

  • Waterdichte tas: Deze tas is uiterst praktisch als je de zee opgaat! Picture this: Je gaat met de walvishaai zwemmen. De zee is onrustig (de Caraïbische zee is niet altijd kalm zoals op de foto’s), je zit op het bootje, je wordt nat door de golven die tegen het bootje slaan! Je begrijpt waar ik heen wil. Met zo’n tas blijven je fototoestel, je kleren, handdoek, je make-up… a.w. al je spullen droog 😊. Bij Decathlon heb je keuze tussen 5L, 10L  en 20L tassen.
  • Paraplu: Wie neemt er nu een paraplu mee op reis? No worries: In sommige hotels kan je een paraplu uitlenen bij de receptie. Deze geeft bescherming tegen de regen en de zon.Ook al zou je het weerbericht checken, ook hier zit de weerman er soms helemaal naast, vergeet daarom de bovengenoemde zaken niet mee te nemen.

4) Geld

Hoewel het eerste all-inclusive hotel de Frenchman’s grove in Portland, Jamaica was, wordt Gérard Blitz, een Belgische topsporter en stichter van de hotelketen Club Med, als de pionier van de all-inclusive formule beschouwd. Toeristen gaan er dan ook vaak vanuit dat tijdens hun verblijf ook echt alles is inbegrepen, maar niets is minder waar. Vergeet het personeel bijvoorbeeld niet te tippen als zij extra hun best doen om je een goede service te bieden. Hier in Mexico zijn de salarissen heel laag en maken fooien een belangrijk deel uit van hun inkomen. Ga je op uitstap, dan ben je ook niet langer in je all-inclusive  hotel, dus daar zijn hoogstwaarschijnlijk niet alle kosten gedekt.  Wanneer je prijzen vergelijkt, check dan steeds wat de prijs covert. Soms zijn je drankjes bij de lunch niet inbegrepen of er moet nog een extra taks worden betaald. Op uitstap vind je bovendien vaak de beste souvenirs, dus ook hiervoor is het goed om extra geld op zak te hebben. Niet overal kan je met je kaart betalen. Denk ook aan noodgevallen. Op reis gebeurt dat vaak net iets meer, dus beter voorkomen dan genezen.

5) Varia

Handdoek: Raar maar waar, toeristen die op snorkelexcursie gaan, vergeten vaak een handdoek mee te nemen. Een handdoek neemt veel plaats in in je koffer maar bij Decathlon verkopen ze lichte handdoeken gemaakt uit microvezels die heel compact zijn en die je overal kan meenemen.

Pareo: Dit is een grote doek die meerdere doeleinden heeft. Het is bedoeld om als rok of strandjurk te dragen. Ik heb echter altijd een pareo in mijn tas want het is handig als ik bijvoorbeeld mijn hoed of mijn handdoek vergeten ben. Je kan hem ook als sjaal gebruiken vooral als de airco in het busje te hard staat

Camera of telefoon : Neem je fototoestel of gsm mee om je onvergetelijke momenten vast te leggen. Zo kun je je ervaringen delen en kun je later nog eens terugkijken op je dagje weg.

Adapter: Vergeet deze toestellen niet op te laden. Net zoals in de Verenigde Staten hebben de stopcontacten 2 platte pinnen met een spanning van 110V. Breng dus je adapter mee op reis of bestel er eentje bij ons. Indien het noodlot toeslaat en je zonder batterij valt, geen paniek, dikwijls gaat er een professionele fotograaf mee op excursie waarbij je foto’ s kan kopen. Bij de huistours van Tuul Luna Ecotours ontvang je onze foto’s gratis!

Lichte sweater: Overal waar je komt staat de airco aan: in de luchthaven, in de winkels, in de hotels en op het transport. Bereid je dus goed voor want door het verschil in temperatuur buiten en binnen, kan je gemakkelijk een verkoudheid oplopen. Meestal is het kouder als je vooraan in het busje zit, achteraan is het warmer maar daar zal je meer gewaar worden wat een Maya massage is. The choice is yours.

Asbak: Voor de rokers wel te verstaan. Hier in Mexico mag er enkel gerookt worden op openbare plaatsen. In de hotels zijn er speciale rokerszones. Het is verboden te roken in de archeologische sites en in de Nationale parken zoals het eiland Contoy. Als je een dagje gaat luieren op het strand, neem je filters mee en je eigen asbak want soms zijn er geen asbakken of vuilnisbakken in de buurt. Sigerettenpeuken zijn de een van de grootste vervuilers, ze breken pas af na twaalf jaar!

Zwemkledij en extra kledij: Zwemkledij doe je best al aan voor je op excursie vertrekt. Miscchien is er onderweg geen plaats om je te verkleden of loopt de hele groep vertraging op omdat jij je nog moet omkleden. Extra kledij is handig als je uit het water komt en je niet in je natte kledij op het busje wil zitten.

Muggenspray: Na regen komt zonneschijn maar helaas ook muggen! De ‘mosquitos’ zijn hier klein en venijnig. Zoals boven vermeld, een witte t-shirt met lange mouwen biedt bescherming. Een lange lichtgekleurde broek kan ook helpen. Als je dan nog nood hebt aan hebt aan muggenspray, koop dan ook eentje die biologisch afbreekbaar is.

Snorkelmateriaal: Duikmasker, snorkel en vinnen zijn meestal inbegrepen in de prijs van je uitstap. Heb je je eigen snorkelspullen breng ze dan mee op excursie. Als je masker en snorkel nieuw zijn, test ze dan even uit in het zwembad van je hotel.

Extra snack: De meeste excursies voorzien een lunch of snack afhankelijk van hoe lang de uitstap duurt, maar misschien worden die niet altijd geserveerd wanneer jij je maag hoort grommen. Voorkom een appelflauwte en neem iets extra mee.

Drinkfles:  Hetzelfde geldt voor iets extra te drinken. Wanneer je dorst hebt, is dit meestal reeds een teken van uitdroging en is het in principe al te laat. Blijf heel de dag goed gehydrateerd. We zien echter dat veel plastieken flesjes halfvol in de vuilbak terecht komen omdat ze snel opwarmen. Neem daarom je eigen drinkfles mee,  en vul deze op. Deze blijven langer frisser en zo belanden er minder flesjes op de vuilnisbelt. Bij Tuul Luna Ecotours  laten we meteen de plastieken flesjes volledig achterwege. Je kan je eigen drinkfles meenemen of eentje bij ons aanschaffen. Moeder natuur zal je dankbaar zijn.

Conclusie:

Te land ter zee of in de jungle, ik hoop dat de volgende keer je op uitstap vertrekt, je deze lijst als checklist kunt gebruiken. Zijn er nog zaken die jij meeneemt op excursie? Laat het ons weten in de comments!