Zoals misschien al gelezen in onze visie, is het idee om een eigen excursiebureau op te starten ontstaan uit het idee dat duurzaam ecotoerisme hier in Yucatan een boost nodig heeft.
Maar wat is duurzaam toerisme of ecotoerisme nu precies?
Ecotoerisme is een vorm van toerisme die rekening houdt met het behoud van natuur, milieu en cultuur.
Deze vorm van toerisme ontstond na 1970 en de term ecotoerisme werd voor het eerst door de Mexicaan Héctor Ceballos Lascurain gebruikt in 1983. Hij was ervan overtuigd dat door het informeren van reizigers en door hen te laten genieten van plaatselijke fauna en flora, je een groter bewustzijn tot de noodzaak aan bescherming bij deze reizigers creëert. Wij zijn daar ook van overtuigd!
Onze ecologische voetafdruk is groot en vaak nog groter op vakantie. Steffie en ik werken beide al jaren als gids in lokale bedrijven die reeds een voortouw namen in meer ecologisch verantwoorde uitstappen, maar zoals gezegd, het kan nog beter.
Reken even met ons mee: ondertussen worden Cancun en de Riviera Maya jaarlijks door ongeveer 8 miljoen toeristen bezocht. De meeste hiervan doen minstens een uitstap, vaak zelfs meer (met recht en reden ;D ). Op zo’n uitstap merken we dat per persoon gemiddeld 2 à 3 plastic flesjes in de prullenbak verdwijnen. Dat zijn grof gerekend minimum 20 miljoen flesjes per jaar, enkel en alleen op excursies in deze regio. Een handjevol bedrijven doen reeds hun best om te recycleren, maar zelfs in het allerbeste geval wordt er maximum 50% echt gerecupereerd. Dat zijn dus nog steeds jaarlijks minimum 10 miljoen flesjes die ernstig de natuur schaden. Allesbehalve de ideale oplossing.
We nemen graag het motto van Chief Seattle over: “neem enkel herinneringen mee naar huis, laat enkel voetafdrukken achter.”
Maar niet enkel plastic en verpakkingen vormen een groot gevaar voor het milieu. Zonnebrand blijkt DE grote boosdoener in het afsterven van het koraal. Voor onze kust hebben we het Meso-Amerikaanse rif, het tweede grootste rif ter wereld, maar ook dit rif gaat er zienderogen op achteruit. Craig Downs, directeur van het milieulab Haereticus Environmental Laboratory in Virginia toonde reeds aan dat het vooral de stof oxybenzone (veel gebruikt in zonnebrand) een fatale werking heeft op maar liefst zeven verschillende koraalsoorten. Ook werden er in de Riviera Maya op druk bezochte badplaatsen een veel hoger percentage schildpadden gevonden met tumoren. Volgens Downs is de impact van oxybenzone niet te onderschatten. Beschadiging treedt op bij zeer minieme concentraties: slechts een druppel is voldoende om schade aan te richten in oppervlakten zo groot als 6,5 olympische zwembaden. Een strandgast smeert al snel 72 gram zonnebrandcrème per dag… You do the counting. Je kan natuurlijk douchen voor je in het water springt, maar ook het rioleringswater belandt na een lange weg weer in de zee, dus opnieuw niet ideaal. In Tuul Luna Ecotours staan we daarom enkel het gebruik van biologisch afbreekbare zonnecrèmes toe en op bepaalde momenten. We willen ervoor zorgen dat eveneens de volgende generaties de pracht van een rif kunnen bewonderen.
Bovendien gaan we er prat op dat de fauna en flora wordt bewonderd in zijn natuurlijke omgeving. Vandaar zeggen we ook radicaal nee tegen de samenwerking met dolfinariums. Het zijn misschien maar enkele kleine veranderingen, maar kleine veranderingen maken op lange termijn een groot verschil!
Ziezo, het deeltje “ecotours” is reeds ontleed, maar wat betekent nu juist Tuul Luna?
Mexico is een enorm groot land (bijna twee miljoen km²) met maar liefst 64 officiële talen. TUUL is het Maya woord voor konijn, LUNA het Spaanse woord voor maan, de twee meest gesproken talen op het schiereiland Yucatan, de plaats waar wij ook onze tours aanbieden.
Waarom “maan”? Wist je dat het woord “Mexico” afkomstig is van het Náhuatl (Azteekse taal) en “in de navel van de maan” betekent? Wij zijn dan wel twee dames oorspronkelijk uit België, we voelen ons ondertussen volledig “verstrengeld” met dit land dat nu ook onze thuis is en wilden zeker hier een referentie naar maken.
Waarom “konijn”? De Mexicaanse cultuur wordt bovendien gekleurd door een reeks mythes en legendes. Op zoek naar een geschikte naam voor ons bedrijf, kwam de oorspronkelijk Azteekse legende van het konijn in de maan in ons op .
Zoek bij volgende volle maan het silhouet van het konijn, het staat er nog steeds.
We zijn ervan overtuigd dat een excursie met Tuul Luna Ecotours eveneens levenslang zal bijblijven ;).