Vakantie naar Mexico en de Coronacrisis
Waar wij ons zorgen over maken is hoe het nu al en straks nog meer met de lokale bevolking gaat. Met een minimum salaris van 5 euro per dag, en een volk dat voornamelijk op krediet leeft, heeft bijna niemand hier spaargeld achter de hand. Een ongekend hoog aantal mensen zit nu zonder werk, velen zijn zonder pardon op straat gezet en werkloosheidsuitkeringen bestaan hier niet.
In bepaalde wijken worden momenteel voedselpakketten uitgedeeld: deels door de regering maar vooral door groepen bezorgde burgers of een enkel hotel met een geweten, maar daar staan enorme rijen voor, en er is vaak niet genoeg. En als mensen ziek worden: de gezondheidszorg is super slecht of ontzettend duur en zeker niet ingesteld op dit virus, de meeste mensen hebben trouwens ook geen ziektekostenverzekering. Zo’n crisis als deze hebben slechts weinig generaties meegemaakt. De ‘Mexicaanse Griep’, die overigens in veel delen van Mexico nooit geconstateerd is en niet eens Mexicaans was, was er niets bij.
De Coronacrisis brengt ook veel goede aspecten van de gemiddelde Mexicaan naar boven; als geen ander volk zijn de mensen hier gewend om te delen, om de minder bevoordeelde medemens te helpen waar nodig. Vrijwel direct na de eerste grote ontslaggolf – waar vooral de mensen in het toerisme mee te maken hebben gekregen – ontstonden er spontaan voedselbanken. Ook is het niet ongewoon om buiten bij een supermarkt (of gewoon ergens op straat) een grote tafel te zien waar je voedsel kunt achterlaten als je daar tot in staat bent, en gratis op kunt halen als je het nodig hebt. Zelf helpen we waar we kunnen, onze chauffeurs en hun families met eten of benodigdheden bezorgen of we huren ze in voor klusjes.
Een vloeiende ruileconomie en weggeef-acties is wat de meeste Mexicanen de roem geeft van één van de vriendelijkste bevolkingsgroepen ter wereld. Mexico is een land waar je erg makkelijk vrienden maakt. Vrienden die tijdens deze crisis vaker dan ooit een berichtje sturen hoe het is, al dan niet vergezeld van een inventieve “meme”, want ook blijven ze hier altijd en overal de humor van inzien.
Dit alles toont aan hoeveel veerkracht en solidariteit er in dit land is, van een volk dat vooral heeft geleerd en altijd is gedwongen om voor zichzelf en elkaar te zorgen.
Een lichtpuntje van deze hele crisis is de natuur, we zijn blij te zien dat overal op de wereld de natuur zich een beetje lijkt te herstellen, en dat is hier ook het geval. Er worden weer jaguars en andere katachtigen gespot, er zijn herten, apen en wilde zwijnen gezien, er zwemmen weer haaien en dolfijnen o.a. voor de kust van Cancún, schildpadden komen weer aan het strand om in alle rust hun eieren te leggen, en we hopen dat de koraalriffen ook weer zullen aansterken, opbloeien en groeien ( al gaat dat laatste normaal gesproken niet zo snel ) . Hopelijk zorgt deze crisis ook voor bezinning en wordt iedereen zich wat bewuster van de impact die we met zijn allen hebben. Dit is iets waar wij al sinds het begin mee bezig zijn: bij Tuul Luna Ecotours en Underwater Mexico gaan we voor zero waste en proberen we ons steentje bij te dragen aan het creëren van bewustzijn en een betere zorg voor de natuur. We hopen dat mensen meer dan ooit zullen kiezen voor lokaal, kleinschalig en ecologisch.